Edytuj i usuń klientów
- Przejdź do sekcjiKatalog klientów – Moi klienci
- Wyszukaj klienta, którego chcesz edytować, wpisując słowo wyszukiwania w poluWyszukaj. Możesz wyszukiwać według nazwy firmy, numeru organizacji, numeru VAT, numeru GLN, numeru OVT, numeru IBAN, identyfikatora elektronicznego lub dostawcy usług. Jeśli szukasz według nazwy firmy, możesz umieścić część lub całą nazwę między gwiazdkami (*), aby poprawić wyniki. W polu wyszukiwania rozróżniana jest wielkość liter.
- Po uzyskaniu pożądanych wyników możesz wyświetlić więcej informacji o kliencie, klikając jego imię i nazwisko. Wyniki pokazują również, który dostawca usług jest obecnie skonfigurowany w sieci Pagero i numer klienta, którego używasz. Jeśli obok imienia i nazwiska klienta znajduje się czerwony tekst informujący, że klientNie istnieje– oznacza to, że został on dezaktywowany z sieci. W takich przypadkach należy skontaktować się z klientem i zapytać o jego aktualne informacje dotyczące e-adresu.
- Aby edytować klienta, kliknijUstawienia. Spowoduje to otwarcie nowego okna z następującymi zakładkami: Ustawienia podstawowe i Zaawansowane. Aby edytować lub dodać numery klientów, możesz nacisnąć przyciskEdytuj numer klientalub po prostu wpisać nowy numer w polu i kliknąćZapisz. Możesz również mieć więcej niż jeden numer klienta dla swoich klientów. Można je oddzielić po prostu przecinkiem (,). W przypadku wielu numerów klientów zaleca się ich edycję za pomocą przyciskuEdytuj numer klienta.
- W niektórych przypadkach odbiorca w sieci Pagero może mieć więcej niż jednego usługodawcę. Jeśli dotyczy to Twojego klienta, możesz zobaczyć dodatkowe pole w ustawieniach odbiorcy oznaczoneWybierz usługodawcę. Tutaj możesz zmienić miejsce, do którego zostanie przekierowana Twoja faktura.
- Więcej ustawień zobaczysz na karcieZaawansowane. To tutaj możesz również usunąć, aktywować lub dezaktywować klienta z katalogu. Dezaktywacja klienta, w przeciwieństwie do usunięcia klienta, zachowuje klienta, jeśli chcesz go aktywować w przyszłości. Najprawdopodobniej nie będzie powodu, aby dotykać ustawień zaawansowanych, ale jeśli nie masz co do nich pewności, możesz skontaktować się z pomocą techniczną Pagero.
- Jeśli chcesz przenieść istniejący numer klienta do innego odbiorcy, musisz najpierw usunąć starego klienta z katalogu. Spowoduje to zwolnienie numeru klienta, dzięki czemu będzie można użyć go dla innego klienta.